1177 Vårdguiden

Multipel skleros – MS

Allmänt

Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Om man har MS uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Inflammationerna kan finnas på olika ställen i centrala nervsystemet, och därför kan man få besvär i olika delar av kroppen.

Det finns olika former av MS. Oftast går sjukdomen i skov, det vill säga man har perioder med besvär. Med åren kan man bli sämre också mellan skoven. Vilka besvär man får och hur länge de varar varierar mycket från person till person.

Sjukdomen är vanligast hos kvinnor, och de flesta som får MS är i åldern 20 till 40 år. Det finns ingen känd orsak till varför man får sjukdomen.

Symtom

MS kan ge många olika besvär, men det är vanligast att sjukdomen börjar med

  • känselrubbningar eller domningar
  • svårigheter med gång och balans
  • synbesvär.

Inget av symtomen behöver betyda att man har MS, det kan finnas många andra anledningar till besvären.

Behandling

Det finns ingen behandling som botar MS, men det finns läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet. Medicinen får man med sprutor, dropp eller tabletter.

Om man blir tillfälligt sämre kan man en kort period få behandling med till exempel kortison.

Rehabilitering, till exempel sjukgymnastik, är viktigt för rörligheten och livskvaliteten.

När ska man söka vård?

Om man har symtom som man misstänker beror på MS ska man kontakta en vårdcentral. Om besvären är kraftiga eller kommer plötsligt ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd om vart man ska vända sig.

Infektioner

Hud och hår

Sök läkemedel, pris och lager

Vill du ta reda på vad ditt läkemedel kostar och om det finns i lager hos Kronans Apotek? Skriv ditt läkemedel i rutan. Sök sedan upp önskat Kronans Apotek för att se lagerinformation. Pris- och lagerinformationen är dagsfärsk och kan komma att ändras från en dag till en annan. Söker du lagerinformation för handelsvaror, såsom livsmedel eller andra hjälpmedel, så kontakta vår kundkontakt, 0771-612 612.

Kronans Apotek

Vi är ett modernt apotek för kunden i tiden.

© Kronans Droghandel Apotek AB

FÖLJ OSS!