Sponsrat innehåll
Hårstråets livscykel
Håret växer olika fort och långt på olika människor. Hårets längd beror på både gener och hur bra näring håret får under tillväxtfasen.
Hårstråets livsfaser
Hårstrån föds djupt nere i våra hårsäckar. Man brukar säga att hårets livscykel består av tre faser. I tillväxtfasen, som pågår i flera år, bildas strån i hårsäcken. I ungefär två veckor befinner sig hårstråt i övergångsfasen, då hårroten skrumpnar ihop och stråt jobbar sig upp mot din hårbotten. Efter en tid upphör ämnesomsättningen i hårstrået, som då lätt lossnar från huvudet vid beröring. Detta kallas vilofasen.
Förläng hårstråets livslängd
Alla tappar vi 40-100 hårstrån per dag – det är naturligt. Men vi kan förlänga hårstrånas livslängd genom att ta hand om dem. I tillväxtfasen är hårsäckarna beroende av näring, som kommer via blodet. Nikotin, dålig kost och brist på motion har en negativ inverkan på blodcirkulationen och dålig blodcirkulation kan i sin tur ge upphov till kortare tillväxtfas.
Orsaker till hårproblem
Långvarig kraftig stress, sömnbrist och dåliga matvanor är några stora bovar som kan störa hårsäckarnas aktiva ämnesomsättning och göra håret risigt och livlöst – samt leda till att det faller av för tidigt. Svenska kvinnor listar just stress som den överlägset största upplevda orsaken till hårproblem. Är man osäker på vad sina hårproblem beror på rekommenderas i första hand att man tar kontakt med sin läkare.
Längden på håret avgörs av tillväxtfasen
Hur långt hår vi kan få avgörs till stor del av gener och anlag. Tillväxtfasen i hårsäckarna är helt enkelt olika lång från person till person. Här pratar vi om en variation på flera år, vilket gör att vissa personer får betydligt längre hår än andra.