Sponsrat innehåll
Så fungerar kompressionsstrumpor
Det är inte ovanligt att uppleva att man har svullna ben, fötter och anklar efter en lång dag. Anledningen till detta är vanligtvis för att man suttit eller stått mycket under dagen. Svullna fötter är även vanligt vid graviditet, övervikt och vid flygresor.
Kroniska sjukdomar kan också ligga bakom. Onaturlig svullnad i ben och fot kallas för ödem och innebär att vävnaderna i benen samlar på sig blod och annan vätska. Oavsett orsak kan svullnaden motverkas och behandlas med hjälp av motion och kompressionsstrumpor.
En annan bidragande faktor till blodstockning i benen är att de klaffar i venerna som trycker upp blodet inte fungerar som de ska, vilket gör att blodet rinner bakåt och därmed ökar trycket i kärlen. Detta kallas för venös insufficiens. Ytlig venös insufficiens yttrar sig ofta som åderbråck, dvs 3-4mm tjocka slingrande vener som ligger precis under huden.
Problem med svullna ben och fötter kan bli värre med åren, delvis pga. att vi rör oss mer sällan men också för att vi oftare blir sängliggande eller drabbas av kroniska sjukdomar som kan orsaka svullnad, så som lymfödem, lipödem, njursvikt, leversvikt och hjärtsvikt. Dessutom förslappas musklerna i allmänhet mer desto äldre vi blir.
Hur fungerar en kompressionsstrumpa?
Principen hur en stödstrumpa fungerar är enkel. Det går helt enkelt ut på att strumpan trycker mot vävnaden t.ex. mot vaden och samtidigt gör att de funktionella klaffarna i venerna får ett yttre stöd och börjar fungera bättre. Resultatet blir att cirkulationen blir effektivare och risken att vävnadsvätska sipprar ut från venerna till intercellular rummet minskar. Samtidigt effektiveras muskel-vad pumpen när vi rör på oss. Stödstrumpan trycker effektivt mot vävnaden och hjälper venklaffarna att sluta sig tätare. Blodcirkulationen påskyndas och risken för åderbråck och blodpropp minskar.
En medicinteknisk kompressionsstrumpa hjälper venerna att trycka blodet upp mot hjärtat genom ett tryck som är högst vid ankeln och avtagande upp mot knäet. Blodcirkulationen ökar och förhindrar att blodet samlas i benen. Detta i motsats till många strumpor som bara trycker stryper blodcirkulationen. Även om du inte brukar ha problem med svullna ben och fötter är det bra att använda kompressionsstrumpor i förebyggande syfte.
Därför är det bra att använda kompressionsstrumpor:
• Motverkar svullnad i fötter och ben. • Förebygger åderbråck och blodpropp. • Ger bättre blodcirkulation i benen och bidrar till bättre ork i vardagen. • Passar vid graviditet, resor, åderbråck, ytliga kärl, vid svullna ben och fötter m.m. • Bidra till att stabilisera vadmuskeln, öka blodcirkulationen eller återhämtning efter ett tufft träningspass. • Framförallt om du står eller sitter mycket i tex jobbet. Långvarigt sittande i luften, vid längre flygresor, kan öka risken för blodpropp. Det gäller särskilt om du tillhör en riskgrupp, tex om du är gravid.