Tillbaka till Otrivin

Sponsrat innehåll

Fem tips om förkylning hos bebisar och barn

Det är inte kul när de små i familjen är förkylda. Det är ju dessutom inget ovanligt att de under sina första år får 10–15 förkylningar om året. Från 10 års ålder brukar barn ha lika många förkylningar som vuxna, 5–10 om året. (1)

1. Täppt näsa

Ett av de mest besvärliga förkylningssymtomen. Speciellt för de minsta som inte kan snyta sig själva. Bebisar upp till ca 6 månader andas främst genom näsan och därför kan det vara särskilt svårt för dem att äta när näsan är täppt. (1)

Tips! Använd OtriBaby engångspipetter med saltvatten eller OtriCare Barn tillsammans med OtriBaby nässug. Saltvattenlösningen rengör och löser upp, nässugen rensar och avlägsnar snor. Kontakta läkare innan du använder nässug till ett nyfött barn.

Otrivin Fem tips om förkylning bild

2. Grönt snor

Är vanligt hos barn och betyder att kroppen har fått jobba extra hårt för att bli av med en infektion. Färgen kommer från döda vita blodceller blandade med bakterier. (2)

Tips! Kontakta vårdcentralen om barnet har grönt snor i mer än en vecka, eller om det utvecklar andra symtom som feber.

3. God nattsömn

Att inte kunna sova ordentligt om natten på grund av täppt näsa är jobbigt både för barn och föräldrar. Täppt näsa beror på att slemhinnorna i näsan har svullnat. Att sova med huvudet högt kan lindra.

Tips! Från 1 år kan du använda Otrivin för barn som är en avsvällande nässpray utan konserveringsmedel och ett receptfritt läkemedel. En sprayning per näsborre räcker för att lindra nästäppa inom ett par minuter. Effekten varar i upp till 10 timmar. Max 10 dagars användning.

4. Daglig rengöring av näsan

OtriCare Barn är saltvatten i sprayform. OtriCare bidrar till att upprätthålla näsans alla funktioner och kan användas redan från 2 veckors ålder. OtriCare Barn kan lindra näsbesvär vid förkylning, allergi och torr näsa. Daglig rengöring av näsan kan minska risken att bli förkyld. (3)

Tips! Gör det till en rutin att skölja ditt barns näsa med OtriCare när det kommer hem från dagis eller skola.

5. Lindra förkylningen

Det finns flera hundra olika förkylningsvirus. Att behandla med antibiotika hjälper inte, det är i stället immunförsvaret som tar hand om förkylningen. Det du kan göra är att lindra symtomen. (4)

Tips! ● Sömn och vila är viktigt, låt barnet sova med huvudet högt ● Vädra ofta så att barnet får tillräckligt med frisk luft ● Se till att barnet dricker mycket, särskilt vid feber och snuva ● Lindra nästäppa med saltvattenspray eller avsvällande nässpray ● Det finns receptfria läkemedel som kan lindra hosta, halsont och feber

OBS! Behandla inte feber hos barn som i övrigt mår bra. Feber är ett sätt för kroppen att försvara sig mot och bekämpa infektioner. När kroppen blir för varm trivs inte virus.