Fakta och tips om allergener
Nära 40% av Sveriges befolkning upplever att de har allergiska besvär. Under våren och sommaren när pollensäsongen är igång blir det ofta värre. Här kan du läsa om de vanligaste allergiska besvären kopplade till pollen, vad de beror på och vad du kan göra åt saken.
Allergiska reaktioner beror på antihistaminer
Histamin finns i kroppens vävnader. Du som är pollenallergisk har en kropp som känner igen och reagerar på pollen. När det fastnar i ögonen eller näsan släpps histamin ut från slemhinnornas mastceller. Histaminet drar igång en allergisk reaktion och gör att du får till exempel klåda, rinnsnuva och svullnad.
Så fungerar antihistamin
Antihistamin dämpar eller eliminerar histaminbesvären. För många räcker det med några dagars behandling med antihistaminer, andra kan behöva använda det under en längre tid. Vissa antihistaminer kan användas om du har klåda av till exempel nässelutslag, eksem eller vattkoppor. Får du svåra reaktioner på insektsbett kan antihistaminer lindra och förebygga.
Biverkningar av antihistamin
I regel har antihistaminer få och lindriga biverkningar, men nässprej och ögondroppar med antihistaminer kan irritera slemhinnorna i näsan eller i ögonen. Även trötthet, muntorrhet och huvudvärk förekommer, men just trötthet har blivit ett mindre problem med moderna antihistaminer.
Behandling med kortison
Vid en allergisk inflammation i näsans slemhinna är det nässpray med kortison du ska använda. Då får du mindre besvär av rinnsnuva, nysningar, klåda och nästäppa. Det tar några dagar innan en kortisonsprej ger full effekt. För att den ska hjälpa så bra som möjligt bör du ta läkemedlet varje dag under hela pollensäsongen. Om du är gravid eller ammar bör du däremot använda receptfri nässprej som innehåller det verksamma ämnet budesonid i första hand. Rådgör med din barnmorska eller läkare innan du påbörjar behandling.
Kortisontabletter mot pollenbesvär
Är du riktigt pollenplågad och tyngd av pollenbesvär även efter att du testat kortison och antihistaminer så kan det vara läge för receptbelagda kortisontabletter. De verkar i hela kroppen och dämpar inflammationen så att vävnaden i slemhinnan kan läka. Kontakta din läkare om du tror att du behöver kortisontabletter. Enstaka sprutor eller korta kurer med kortisontabletter ger sällan besvär. Men det är bra att undvika längre behandlingar med kortison eftersom det finns risk för biverkningar.
Allergivaccination
Har du prövat allt kan det i vissa fall bli aktuellt med allergivaccination, eller så kallad allergenspecifik immunterapi (ASIT). Allergivaccination kallas även immunterapi, och innebär att du under en längre tid regelbundet utsätts för det du är allergisk mot. För att allergivaccination ska kunna bli aktuellt krävs att du är kraftigt allergisk och inte blir av med besvären trots regelbunden och långvarig behandling med receptbelagd medicin. Tyvärr blir du oftast inte helt allergifri men effekten är vanligtvis god och blir oftast bestående och lindrar besvären.