Tillbaka till Barn och föräldrar

Bihåleinflammation hos barn

Vanliga symtom på bihåleinflammation hos barn är att barnet har ont i ansiktet, är täppt i näsan och har en tjock gulfärgad snuva. Oftast får barnet först en förkylning som sedan utvecklas till bihåleinflammation. Att barn behöver behandla en bihåleinflammation är ovanligt, oftast läker inflammationen ut av sig självt inom ett par veckor. I denna artikel går vi bland annat igenom vad bihåleinflammation är, vanliga symtom, hur du kan lindra besvären och när du bör kontakta vården.

Vad är bihåleinflammation?

Vid bihåleinflammation blir näsa och bihålor inflammerade, oftast efter en virus- eller bakterieinfektion. Det finns andra orsaker till inflammation i näsa och bihålor som exempelvis allergiska reaktioner och överkänslighet. Vid en förkylning svullnar slemhinnorna i näsan och bihålorna och det bildas slem och vätska. När slemhinnorna är svullna kan inte vätskan i näsan och bihålorna rinna ut, utan blir istället kvar inne i näsan. När viruset blir kvar inuti näsan kan viruset eller bakterierna ta fäste och bilda en inflammation. Det är ovanligt, men barn kan utveckla en mer allvarlig form av bihåleinflammation som kallas etmoidit, eller akut bakteriell sinuit. Om du misstänker att barnet drabbats av etmoidit bör du kontakta vården omedelbart.

Vanliga symtom vid bihåleinflammation hos barn

Barn kan få bihåleinflammation, oftast får barnet först en förkylning eller en annan luftvägsinfektion som utvecklas till bihåleinflammation. Om bihålorna blir inflammerade kan barnet uppleva en känsla av tryck i ansiktet, som ofta blir mer märkbar när barnet lutar sig framåt. Andra vanliga tecken är täppt näsa och tjock snuva som är gul eller grön i färg och kan luktar illa. Feber och hosta är också typiska symtom. Hos barn kan bihåleinflammation ge flera olika symtom, de vanligaste är:

  • Täppt näsa och tjock gul eller grön snuva.
  • Smärta i ansiktet, särskilt kring kinder, panna eller överkäke.
  • Hosta, ofta värre på natten.
  • Feber och allmän trötthet.
  • Svullnad runt ögonen, som kan vara röd och öm.

Små barn (1-2 år) och bebisar kan få bihåleinflammation men får då oftast mindre tydliga symtom, som att vara mer ledsna än vanligt, äta sämre eller ha ett svullet område nära ögat.

Symtom att vara uppmärksam på vid bihåleinflammation:

Du bör söka vård om barnet:

  • Har varit täppt i näsan och haft smärta i bihålorna i 3–4 veckor.
  • Försämras snabbt vid en bihåleinflammation och samtidigt får hög feber.
  • Är ett spädbarn eller ett barn under 1 år med ett försämrat allmäntillstånd utan tydlig orsak, särskilt om barnet inte äter, dricker eller kissar som vanligt.

Sök vård akut om barnet:

  • Får svullnad i ansiktet.
  • Har smärta, svullnad, rodnad eller ömhet runt ett öga eller mellan näsan och ögat.
  • Blir stel i nacken, har hög feber eller drabbas av frossa.
Senast granskad 2025-01-27