Rådgivning om feber
Feber är inte farligt i sig utan är en del av kroppens naturliga försvar. Kroppens temperatur höjs och enligt läkares definition har du feber när du har en kroppstemperatur på över 38 grader.
Frossa, värk och svettningar
Feber är en del av kroppens försvar mot till exempel virus och bakterier, men i vissa fall kan feber bero på andra orsaker. En vanlig förkylning brukar också medföra hosta och snuva, medan exempelvis influensa ger högre feber och värk i kroppen. Frossa och svettningar är vanliga bieffekter av en feber eftersom kroppen själv försöker reglera temperaturen. Det är vanligt att frysa när febern stiger och svettas när den går ner. I de flesta fall går febern över av sig själv och du kan ofta inte göra så mycket mer än att vänta ut den med mycket vila. Om du har hög feber, ont eller mår mycket dåligt finns det receptfria läkemedel som lindrar. Om du har haft hög feber utan förkylning eller andra liknande symtom i 4-5 dagar är det en bra idé att söka vård för att få reda på orsaken.
Att lindra feber
Se till att låta kroppen få ordentlig vila och återhämtning. Det är också viktigt att dricka mycket om du har feber och svettas. Rummet du sover i får gärna vara svalt, men inte kallt. Du behöver inte ligga i sängen hela tiden. Var gärna uppe och rör på dig, men undvik att anstränga dig. Du ska aldrig träna eller idrotta när du har feber. Du måste inte behandla febern, men om du mår mycket dåligt kan du ta febernedsättande läkemedel för lindring. Exempel är läkemedel som innehåller paracetamol och läkemedel som tillhör gruppen NSAID, eller cox-hämmare. Läkemedel som innehåller dessa substanser är till exempel Alvedon, Ipren och Bamyl.
Febernedsättande för barn
Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol. Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller ibuprofen. Ge inte ibuprofen vid vattkoppor på grund av risk för komplikationer. Barn och ungdomar under 18 år ska inte använda läkemedel med acetylsalicylsyra mot feber.