Tillbaka till Kost och näring

D-vitamin under vintern – så funkar det

D-vitamin är ett av få vitaminer vi riskerar att få för lite av. Vi får i oss D-vitamin, också kallat solskensvitaminet, på två sätt: dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen och dels via mat vi äter. Under sommaren är solen den viktigaste källan till D-vitamin för de allra flesta. Den D-vitamin vi lagrar i kroppen av solen ska sedan räcka för hela vinterhalvåret – men det gör den inte alltid. Här delar vi med oss av allt du kan tänkas behöva veta kring D-vitamin under vintern.

Varför är D-vitamin viktigt för oss?

D-vitamin behövs för att vi ska kunna bilda starka tänder och skelett samt för att vårt immunförsvar ska fungera optimalt. D-vitaminet är nödvändigt för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen och på så sätt få i oss de ämnen vi behöver för att kunna bygga och upprätthålla ett starkt skelett. Långvarig brist av D-vitamin kan leda till svagare skelett hos vuxna, också benämnt “osteomalaci.”

Läs mer om D-vitamin och vad det är bra för.

D-vitamin från maten och solen

Under sommarhalvåret, mellan april/maj och augusti/september, är solens strålar på vår hud den viktigaste källan för D-vitamin för de flesta. Det räcker med en kort stund, cirka 15 minuter tre gånger i veckan, i solen för att bilda tillräckligt med D-vitamin. Vitaminet lagras i kroppen och det som bildats under sommaren kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

I mat finns det också D-vitamin, antingen naturligt eller berikat med, som är en viktig källa för vårt rekommenderade intag. Nedan listar vi några av livsmedlen som innehåller vitaminet:

  • Fet fisk. Lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin.
  • Livsmedel berikade med D-vitamin. De flesta mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är berikade med D-vitamin och är viktiga källor för att vi ska få i oss tillräckligt av vitaminet.
  • Ägg & kött. Innehåller också en del D-vitamin.

Under vinterhalvåret är solens strålar för svaga för att vi ska kunna ta upp och bilda D-vitamin via huden. Då är det extra viktigt att tänka på att äta livsmedel som innehåller D-vitamin. I vissa fall kan vi behöva komplettera med D-vitamintillskott för att stötta en normal vitamin-nivå vilket i sin tur hjälper oss att bibehålla ett bra immunförsvar, för allmänt välbefinnande och för ett starkt skelett.

Behöver du extra D-vitamin under vinterhalvåret?

Under hösten och vintern får vi inte naturligt D-vitamin från solens strålar eftersom de inte är starka nog. I snitt får vi i oss cirka 7 mikrogram D-vitamin med en normal kost i Sverige. Det finns också vissa riskfaktorer som gör att man eventuellt behöver äta tillskott av D-vitamin inte bara under vinterhalvåret. Det kan vara om du:

  • Inte äter livsmedel som innehåller D-vitamin. Så som mejeriprodukter, fetter, ägg och fet fisk.
  • Är försiktig med att exponera huden i direkt solljus. Det kan vara på grund av konsekvent användning av UV-skyddande solkräm eller kläder som täcker större delar av hudytan.
  • Har mycket melanin i huden. Det vill säga om du har mörkare hudpigmentering. Större mängder melanin skyddar nämligen mot solens strålar.
  • Är över 70 år. Äldre har svårare att tillgodogöra sig D-vitaminet.
  • Barn upp till 2 år. Alla barn under två år behöver D-droppar varje dag för att inte få ett mjukt och missformat skelett.
Senast uppdaterad 2024-08-26