Tillbaka till Kost och näring

Därför är det viktigt med omega-3

Omega-3 är nyttiga fetter som kroppen och hjärnan behöver för att fungera optimalt. Det är bland annat bra för cellernas uppbyggnad och njurarnas funktion. Det är även bra för hjärtat, hjärnan och immunsystemet och hjälper till att bekämpa inflammation. Eftersom kroppen inte kan tillverka dessa fetter själv måste vi få i oss dem genom att äta mat rik på omega-3 eller ta kosttillskott, för att säkerställa att vår kropp får de fettsyror den behöver.

Vad är omega-3?

Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror som är livsnödvändiga för vår hälsa. Dessa fettsyror inkluderar EPA (eikosapentaensyra), DHA (dokosahexaensyra) och ALA (alfalinolensyra). Kroppen kan inte tillverka dessa fetter själv, vilket innebär att vi måste få i oss omega-3 genom vår kost eller via kosttillskott.

Vad är omega-3 bra för?

Omega-3 fettsyror är viktiga för kroppen och har många positiva effekter. Här är några av de vanligaste fördelarna med att få i sig tillräckligt med omega-3:

  • Bra för hjärtat och hjälper till att sänka blodtrycket
  • Stödjer kroppen i att bygga och reparera celler
  • Hjälper till att minska blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp
  • Bidrar till njurarnas funktion
  • Kan förbättra minnet och koncentrationen
  • Minskar inflammation
  • Stärker immunförsvaret
  • Stödjer ögats hälsa och kan hjälpa till att förbättra synen
  • Kan minska ledvärk och förbättra rörlighet
  • För foster och små barn är omega-3 fettsyror nödvändiga för att de ska växa och utvecklas normalt
  • Kan hjälpa till att hålla huden frisk och mjuk

Var finns omega-3 fetter och hur får jag i mig tillräckligt?

Du hittar omega-3-fetter i både animaliska och veganska livsmedel. Några naturliga källor till omega-3 är till exempel fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner vilka innehåller höga halter av EPA och DHA. Vegetariska och veganska alternativ inkluderar chiafrön, linfrön, valnötter och algolja, som huvudsakligen innehåller ALA. Även avokado, oliver, ägg, rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja är bra källor till omega-3. Genom att äta en varierad kost med både animaliska och vegetabiliska alternativ, så kan du få i dig alla fettsyror du behöver.

Senast uppdaterad 2024-08-20