Tillbaka till Kost och näring

Magnesiumbrist – symtom och orsak

Magnesium är ett livsnödvändigt mineral som bland annat är bra för ämnesomsättningen, skelettet och immunförsvaret. Vi behöver alla få i oss rätt mängd magnesium genom hela livet och det får vi oftast genom den mat vi äter. Det är ovanligt att man får magnesiumbrist, men det kan i vissa fall uppstå om du har restriktioner inom din kost eller vid vissa sjukdomar. Här går vi igenom vad magnesium är bra för och hur man kan undvika brist på magnesium.

Vad är magnesium bra för?

Magnesium är en grundläggande mineral för kroppens välmående. Det är särskilt viktigt för ämnesomsättningen, nervsystemets funktion och hjärtats hälsa. Magnesium hjälper också till att reglera kalcium- och kaliumbalansen i kroppen, vilket är viktigt för skelettets hälsa och för att förebygga muskelkramp. Dessutom är magnesium känt för sina positiva effekter på sömn och stresshantering, samt för att stödja immunförsvaret.

Hur får jag i mig magnesium?

Det bästa sättet att få i sig tillräckligt med magnesium är genom en balanserad kost som innehåller magnesiumrik mat. Magnesium förekommer naturligt i mat som baljväxter, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Här är några exempel på livsmedel som är rika på magnesium:

  • Nötter och frön. Mandlar, pumpafrön och solrosfrön är utmärkta källor till magnesium. De är inte bara näringsrika utan också enkla att lägga till i sallader, smoothies eller äta som snacks.
  • Gröna bladgrönsaker. Spenat, grönkål och andra mörkgröna grönsaker innehåller höga halter av magnesium. De kan lätt inkluderas i måltider som sallader eller i smoothies.
  • Fullkornsprodukter. Fullkornsprodukter som brunt ris, havre och fullkornsbröd är också bra källor till magnesium. Att välja fullkornsvarianter över raffinerade korn kan öka ditt magnesiumintag.
  • Baljväxter. Bönor, linser och kikärtor är inte bara proteinrika utan innehåller också mycket magnesium. De kan användas i soppor, sallader eller som bas i vegetariska rätter.
  • Fet fisk. Fisk som lax, makrill och sill är inte bara bra källor till omega-3-fettsyror, utan innehåller också magnesium. Att äta fisk två gånger i veckan kan bidra till att uppfylla kroppens behov av magnesium.
  • Mejeriprodukter. Mjölk och yoghurt innehåller magnesium och kan vara ett bra alternativ till en balanserad kost.
Senast granskad 2024-11-19