Tillbaka till Kost och näring

Vad är C-vitamin bra för?

C-vitamin fungerar som antioxidant och har fler positiva effekter på kroppen. C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion och till att skydda cellerna i kroppen mot oxidativ stress. C-vitamin bidrar även till att minska trötthet och utmattning. Naturligt C-vitamin återfinns i grönsaker och frukter som apelsin, paprika, broccoli och brysselkål. C-vitamin behövs för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad och hjälper till att ta upp järn från maten i kroppen.

Vad är C-vitamin och varför är det viktigt?

C-vitamin är en vattenlöslig vitamin som kroppen inte kan tillverka själv. C-vitaminet hjälper cellerna i kroppen att försvara sig mot fria radikaler. När syret omsätts i kroppen bildas samtidigt så kallade fria radikaler som är mycket reaktiva. Vi behöver reaktiva ämnen i låga halter, för det är när halterna blir för höga som oxidativ stress uppstår.

Hur får jag i mig C-vitamin?

Vitaminet finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt i citrusfrukter. Den hjälper kroppen att ta upp det järn som finns i maten vi äter. Eftersom C-vitamin är vattenlösligt är det svårt att få för högt intag av C-vitamin. Det som händer om man får i sig för mycket C-vitamin är att du kissar ut det.

Vad har C-vitamin för fördelar?

C-vitamin är en nödvändig antioxidant som bidrar till flera positiva fördelar för kroppen. Här listar vi några av fördelarna:

  • Skyddar cellerna mot oxidativ stress som skadar celler och vävnader. Oxidativ stress har betydelse för utvecklingen av bland annat hjärt-kärlsjukdom, cancer, och inflammatoriska sjukdomar.
  • Bidrar till att minska trötthet och utmattning
  • Hjälper till att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad
  • Underlättar upptaget av järn från maten
  • Är viktigt för bindvävens ämnesomsättning
  • Bidrar till kollagenbildning som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett
  • Hjälper celler att försvara sig mot fria radikaler som hjälper till att förhindra oxidativ stress
  • Bidrar till immunförsvarets normala funktion

Hur mycket C-vitamin behöver vi få i oss?

C-vitamin förekommer i de flesta grönsaker, bär och citrusfrukter. Att tänka på är att C-vitamin är känsligt mot uppvärmning, det vill säga om maten värms på i högre temperatur eller värms flera gånger minskar C-vitaminmängden i maten. Men hur mycket ska vi få i oss då? Det varierar både på ålder och kön.

Rekommenderat intag av C-vitamin per dag:

  • Spädbarn 7-11 månader: 30 milligram
  • Barn 1-3 år: 25 milligram
  • Barn 4-6 år: 35 milligram
  • Barn 7-10 år: 55 milligram
  • Kvinnor 11-14 år: 50 milligram
  • Kvinnor 15-17 år: 75 milligram
  • Kvinnor över 18 år: 95 milligram
  • Gravida: 105 milligram
  • Ammande: 155 milligram
  • Män 11-14 år: 80 milligram
  • Män 15-17 år: 105 milligram
  • Män över 18 år: 110 milligram

Hur vet jag att jag fått i mig tillräckligt med C-vitamin?

En bra tumregel är att försöka äta cirka 5 frukter och grönsaker om dagen. På så vis får vi i oss den mängd vi behöver för att tillgodose kroppens behov av C-vitamin. Exempel på C-vitaminrika grönsaker och frukter är: persiljeblad, paprika i alla färger, gul kiwi, röda vinbär, citron, brysselkål, broccoli, blomkål, jordgubbar och apelsin.