Tillbaka till Kost och näring

Rådgivning om vitaminer och mineraler

De flesta vitaminer och mineraler vi behöver får vi genom det vi äter om vi äter en balanserad kost. Äter vi för lite av något eller inte tillräckligt varierat kan vi få brist på något näringsämne. Det kan också vara så att trots en varierad kost så kan vi vara i ett stadium i livet där vi behöver få i oss ännu mer av något ämne, exempelvis när vi blir äldre eller vill bli gravida. Istället för att äta mängder av en viss råvara, kan vi ta extra kosttillskott.

Livsnödvändiga vitaminer

Vitaminer och mineraler finns i många olika former och ger olika effekter. Ordet vitaminer kommer från latinets vita som betyder liv, och amin som betecknar en kemisk grupp av ämnen. Vi känner i dag till 13 vitaminer som är livsnödvändiga, vilket innebär att vi regelbundet måste få i oss dem eftersom kroppen inte kan producera alla på egen hand.

Fett- och vattenlösliga vitaminer

A-, D-, E- och K-vitaminer är fettlösliga. De finns mest i feta livsmedel som oljor, mjölk och fet fisk. Övriga vitaminer är vattenlösliga: vitamin C och åtta B-vitaminer. C-vitamin finns exempelvis i frukt och grönsaker, medan B-vitaminer finns mest i kött, fågel och spannmål.

Illustration Vitaminer-och-Mineraler

Så får du i dig viktiga vitaminer och mineraler

En varierad kost är nyckeln till att få i sig de flesta näringsämnen kroppen behöver. Genom att välja en blandning av olika livsmedel kan du enkelt täcka ditt behov av vitaminer och mineraler. Här är några exempel på livsmedel och vilka näringsämnen de bidrar med:

  • Grönsaker och frukt. Rika på C-vitamin, kalium och antioxidanter. Speciellt citrusfrukter, bär och mörkgröna grönsaker.
  • Fullkornsprodukter. Ger fibrer, magnesium, järn och B-vitaminer. Exempel är havregryn, quinoa och fullkornsbröd.
  • Protein. Kyckling, ägg och baljväxter bidrar med protein, järn och zink.
  • Fet fisk och skaldjur. Bra källor till D-vitamin, omega-3 och selen. Lax, makrill och sill är några bra exempel.
  • Mejeriprodukter. Produkter som mjölk, ost och yoghurt innehåller kalcium, fosfor och ibland tillsatt D-vitamin.
  • Nötter och frön. Fyllda med magnesium, zink och nyttiga fetter. Solrosfrön, mandlar och valnötter är utmärkta alternativ.

Näring som tillskott

Ibland kan du behöva ett extra tillskott av vitaminer och mineraler, till exempel om du äter en ensidig kost eller inte får i dig tillräckligt med näring av annan anledning. Tänk på att kosttillskott inte bör ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Senast granskad 2025-01-27