Tillbaka till Mage och tarm

Hård i magen? Så får du igång trög mage vid förstoppning

Både barn och vuxna kan lida av förstoppad mage ibland och få svårt att gå på toaletten. Vid förstoppning är det svårt att bajsa, det kan göra ont i magen och man får ofta hård avföring. Vi ger tips på både medicin och huskurer för lindring när du är hård i magen.

Symtom vid förstoppning

Ibland får man fler symtom förutom att ha svårt att bajsa. Du kan också känna smärta i ändtarmsöppningen. Om du ser blod när du torkar dig kan det bero på att du har fått sprickor där. Det är också vanligt att bli illamående, få ont i magen eller känna som att magen är utspänd. Det kan kännas som om tarmen inte är tömd trots att du precis varit på toaletten. Om du lider av förstoppningsdiarré, alltså att du är ömsom hård och lös i magen, kan det vara värt att kontakta din läkare för att utreda ifall du lider av någon form av IBS.

Vad är IBS? Vi förklarar mer.

Person med fläta, halvprofil. Foto.

Förstoppning vid graviditet och mens

Det är vanligt att bli hård i magen vid hormonförändringar, som under graviditet eller innan mens. Hormonet progesteron påverkar tarmrörelserna och kan göra att avföringen blir hårdare. Under graviditeten saktar progesteron ner tarmarnas arbete och den växande livmodern kan pressa mot tarmarna, vilket förvärrar besvären. Vid mens sker en liknande påverkan på tarmarna av hormonförändringar.

Vad hjälper mot hård mage?

Genom att äta mer fibrer, dricka mer vätska och röra dig mer stimulerar du tarmrörelserna och gör det lättare för magen.

  • Motionera för att få fart på magen
  • Vänta inte med att gå på toaletten
  • Låt toalettbesöket få ta den tid det behöver
  • Minska stoppande mat, som mat med vitt mjöl, vitt ris, te och blåbär
  • Ät mer fiberrik mat, som fullkorn, frukt och grönsaker
  • Drick mycket vatten

Det finns även medicin som receptfria läkemedel och hjälpmedel som kan lindra dina besvär. Du hittar hela vårt sortiment inom förstoppning här.

Snabbverkande medel

När du behöver snabb lindring kan du använda laxermedel i form av mikrolavemang eller suppositorier – kapslar som du för in i rumpan. De verkar snabbt, vanligtvis inom 5-15 minuter, genom att mjuka upp det hårda längst ut i ändtarmen. Detta är även lämpligt för dig som är gravid.

Senast granskad 2019-08-23