Tillbaka till Mun och tänder

Munsår och munherpes

Munsår är ofta en beteckning för munherpes, som orsakas av ett virus. Det finns även andra orsaker till munsår. Det kan göra ont, svida och klia och ofta får man återkommande besvär. Här beskriver vi munsårens olika faser och ger dig tips på behandling.

Munsår som orsakas av herpes

De munsår som orsakas av viruset vid namn herpes simplex uppstår först som blåsor som sedan spricker och bildar sår, vanligtvis på läppen eller i mungipan. Första gången man får ett utbrott kan man få hög feber, ont i halsen och svullna lymfkörtlar. Dessa munsår är inte farligt, men har man en gång blivit smittad ligger viruset vilande i kroppen för resten av livet och det är vanligt att få återkommande besvär. Blåsor vid munnen beror inte alltid på herpes utan kan också vara svamp, bakterier, torr hud, kallt väder, anemi (blodbrist), djupa hudveck i mungiporna, kontaktallergi eller vitaminbrist. Läs mer om torra läppar och spruckna mungipor.

Hur smittar munsår orsakat av herpes?

Såren smittar vid direktkontakt. Ibland räcker det att komma i kontakt med bestick, läppbalsam eller andra föremål som varit i kontakt med munnen hos en person som är smittsam. Undvik att kyssas, pussas eller ha oralsex ifall du eller din partner bär på herpes. Det kan ta upp till tre veckor innan symtomen försvinner.

Senast uppdaterad 2021-08-12