Tillbaka till Mens

Så fungerar menskopp

Menskopp är ett mensskydd och kan användas som ett alternativ till binda, trosskydd eller tampong. Istället för att absorbera blodet, som en tampong eller binda, så samlar menskoppen upp blodet. Den är gjord av silikon eller mjukt gummi och kan ofta återanvändas i flera år. Att använda en menskopp är ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ till traditionella mensskydd. Här går vi igenom frågor och svar och det du kan behöva veta.

Hur använder jag menskopp?

När du använder en menskopp är det viktigt att placera den rätt för att undvika läckage och obehag. Du använder menskopp genom att vika ihop den och föra in den i slidan likt en tampong. När den har förts in, vecklas den ut automatiskt. Skyddet är format som en liten kopp och samlar ihop blodet samtidigt som den håller tätt.

Placering och hur menskoppen ska sitta

Menskoppen placeras i slidan och ska sitta lågt, nära slidöppningen. Den ska inte kännas när den är korrekt placerad. Om du känner obehag kan det vara ett tecken på att den sitter för högt eller inte har vecklat ut sig ordentligt.

Kvinna sitter lutad mot ett träd. Foto.

Att tänka på när du ska placera menskoppen

Om du använder ett finger för att känna efter, kommer du först att stöta på en trång passage i slidan. Efter denna passage kommer ett större utrymme där menskoppen ska placeras. Livmodertappen, genom vilken mensblodet kommer, sitter ovanför eller i närheten av din fingertopp. Du ska kunna känna pinnen eller ringen med fingret, men den ska inte sticka ut. Det går att klippa av en bit av pinnen om den är för lång. För vissa kan koppen hamna långt från livmodertappen, medan den för andra hamnar precis under eller till och med så att livmodertappen kommer in i koppen. Detta beror på hur lång din slida är och vilken storlek på kopp du har valt. Det ska inte kännas att du har en menskopp inne. Den sitter rätt om du inte känner den.

Så här gör du när du ska använda menskopp

  • Tvätta händerna. Börja alltid med att tvätta och torka händerna.
  • Sätt dig på toaletten. Du kan också sitta på huk på golvet med benen brett isär, eller stå med ena foten på toalettstolen. En del tycker det är lättare. Sära på blygdläpparna med den hand som inte håller i menskoppen.
  • Vik menskoppen. Vik ihop menskoppen så den blir mindre och går att sätta in. Det finns olika sätt att vika den. Pröva vilket sätt som funkar bäst för dig.
  • För in koppen. För in den en liten bit i slidan. Det är änden utan pinne eller ring som ska in i slidans öppning. Menskoppen ska inte sitta lika långt in i slidan som en tampong.
  • Kontrollera placeringen. När du har fört in koppen i slidan vecklar den ut sig och formar sig så att den håller tätt. Du ska kunna känna pinnen eller ringen med fingret, men den ska inte sticka ut. Det går att klippa av en bit av pinnen om den är för lång. Det ska inte kännas att du har en menskopp inne. Den sitter rätt om du inte känner den.

Så här gör du när du ska ta ut din menskopp

  • Tvätta och torka händerna.
  • Sätt dig på en toalett. Då kan du hälla ut blodet direkt i toaletten utan att spilla.
  • Innan du tar ut menskoppen kan du behöva släppa på det så kallade vacuumet som ofta bildats. Kläm på menskoppens nedre del eller tryck med ett finger på sidan av menskoppen. Då kommer det in luft och vacuumet släpper.
  • Ta tag i pinnen eller ringen och dra ut menskoppen.
  • Skölj av menskoppen med vatten innan du för in den igen.
Senast granskad 2024-11-19