Råd och lindring vid bi- och getingstick
När det är sommar och bordet är dukat med sötsaker händer det inte sällan att du får sällskap av getingar och bin. Att bli stucken är för det mesta ofarligt men kan göra ont. Här ger vi dig råd på vad du kan göra om du fått ett bi- eller getingstick.
Getingstick är sällan farligt
Getingstick är i de allra flesta fall ofarliga och går i regel över av sig själva. Att bli stucken är däremot inte speciellt skönt. Sticket ger en rejäl och pulserande smärta som sedan rodnar och området där du har blivit stucken svullnar upp. De första 24 timmarna efter sticket ökar ofta svullnaden och vanligtvis så svider och kliar det också.
Allergi mot getingstick
Om du är allergisk och blir stucken ska du söka vård snarast och ta dina mediciner om du fått sådana utskrivna. Men allvarliga allergiska reaktioner efter getingstick är ovanliga.
Om du blivit stucken
Om du blivit stucken finns det några saker du kan göra för att lindra smärtan.
Dra bort gadden om den sitter kvar
Efter ett bistick händer det att biets gadd sitter kvar i huden. Försök då att få bort den så snabbt som möjligt. Annars kan gadden fortsätta föra in gift i huden under någon minut till. Det lättaste sättet brukar vara att försiktigt skrapa bort den med nageln eller något redskap, till exempel en matkniv.
Kyla lindrar smärtan av getingsticket
Kyla brukar göra att smärtan avtar. Använd till exempel en kylklamp eller något annat kallt föremål på området där du blivit stucken.
Lindra klådan och svedan
Alsolsprit eller alsolgel brukar vara effektivt för att lindra klådan och svedan. Även kylbalsam eller hydrokortisonkräm funkar bra. Fråga oss om du är osäker på vad du ska välja.
Undvik att klia
Det är lättare sagt än gjort att inte klia på ett getingstick, men om du kliar blir klådan bara värre. Det kan dessutom leda till en infektion om du kliar sönder huden. För att förhindra det kan det vara bra att sätta på ett plåster som skyddar området.